Barcelona i València s’ofereixen per acollir els immigrants de l’‘Aquarius’

España
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ofert acollir a la ciutat els 629 immigrants del vaixell Aquarius de l'ONG francesa SOS Méditerranée, que impedeixen atracar en altres ports, perquè "abans de res cal salvar vides humanes", ha afirmat, un objectiu pel qual ha demanat col·laboració al Govern espanyol. Colau ha fet aquest oferiment quan se li ha preguntat sobre aquest assumpte en un esmorzar informatiu de Nova Economia Fòrum, on prèviament havia lamentat la situació dels immigrants que viatgen en aquest vaixell i havia reafirmat l'obligació de "no mirar cap a una altra banda" i atendre les qüestions humanitàries.

El vaixell ha passat la nit aturat en aigües entre Itàlia i Malta –tots dos països els han denegat l'accés als seus ports– a l'espera d'instruccions sobre on pot desembarcar les persones rescatades entre dissabte i diumenge. L'embarcació segueix al mateix punt on es va aturar diumenge a la nit: a 35 milles nàutiques d'Itàlia i a 27 de Malta.

"Les ciutats volem complir els drets humans. Barcelona i Madrid ja estan acollint amb recursos propis i volem fer-ho bé, volem organitzar-nos amb les altres ciutats i amb el Govern d'Espanya", ha reclamat l'alcaldessa de Barcelona després d'afirmar que "és clar" que ofereix la capital catalana perquè hi atraqui el vaixell.

L'alcaldessa ha demanat organització a la Unió Europea sobre el fenomen de la immigració perquè, segons ha dit, "la gent igualment ve" perquè "fuig de la desesperació i de l'horror". "En lloc d'atendre'ls bé es perd un munt de diners en polítiques de frontera que fracassen", ha lamentat Colau. En el seu discurs, també ha comentat la situació de "terrible actualitat" dels immigrants a bord d'aquest vaixell i ha criticat que mentre els refugiats lluiten per la seva vida els governs "miren cap a una altra banda" i prenen decisions "profundament racistes i immorals".

"Si ens creiem Europa, és moment de demostrar-ho", ha advertit Colau, per tot seguit recordar que Espanya està incomplint tots els compromisos en matèria d'asil i està deixant les ciutats "soles", en referència als fons propis que tant Madrid com Barcelona destinen a atendre aquestes persones. "Barcelona vol ajudar", ha recordat, i per fer-ho necessita que el Govern d'Espanya "assumeixi les seves responsabilitats i no incompleixi els compromisos", ha recordat l'alcaldessa.

Per la seva banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha recordat la seva condició de "ciutat refugi" i ha considerat "absolutament inhumà que es deixi un vaixell a la deriva en aquesta situació". Per això, ha dit que des de la capital valenciana "mourem tots els dispositius perquè, si no hi ha una altra possibilitat, València sigui el lloc d'atracament" d'aquesta embarcació.

Fuente El País - España