La reforma de la Rambla, de nou en el calaix

Fuente: El País - España

España
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

La reforma de la Rambla tornarà a quedar en un calaix a l'espera de les eleccions. El Govern d'Ada Colau comptava amb el suport de PDeCAT i ERC (en total 24 regidors, tres més que la majoria necessària), però buscava un consens ampli per al passeig més icònic de la ciutat. Aquest dilluns s'havia d'haver aprovat la reforma del tram de Santa Mónica, però BComú va retirar el projecte fins després de les eleccions. Acusen al Gremi de Restauradors de dinamitar aquest acord.

L'equip de govern —llavors una coalició de BComú i el PSC— va convocar al març del 2017 un concurs internacional per transformar la Rambla. Al setembre d'aquell any s'anunciava que l'equip guanyador era Km-ZERO, capitanejat per l'arquitecta i exregidora socialista de Ciutat Vella, Itziar González. Al novembre del 2018, González va fer públic, juntament amb la regidora Gala Pin, els grans trets de la futura Rambla, en la qual s'invertirien més de 35 milions d'euros per eliminar un carril de circulació de baixada, ampliar les voreres i el tronc central del passeig, resituar els quioscs, floristes, cadires i bancs i construir tres places al llarg del passeig. El paviment amb forma d'ones se suprimia. Llavors, ja es va dir que les obres no començarien fins a finals del 2019, que s'allargarien durant cinc anys i que es realitzaria de forma esgraonada, per trams. La reforma començaria per Colom-Santa Madrona i seguiria durant els 1.235 metres del passeig per Santa Madrona-Arc del Teatre, Arc del Teatre-Liceu, Liceu-Portaferrissa i Portaferrissa-Canaletes.

El projecte deixava els quioscs de premsa en cert suspens obligant al fet que es resituessin per no quedar-se uns davant dels altres. A més, abans del 2030 se'ls obligava a complir amb la normativa del Pla Especial de la Rambla i escurçar els seus establiments fins a 4,4 metres. Les 13 floristeries també havien de ser reordenades perquè no quedessin unes per davant de les altres.

El mateix dia que Gala Pin i Itziar González presentaven el projecte de reforma, el Gremi de Restauració de Barcelona s'aliava amb l'Associació de Venedors de Premsa de la Rambla i amb les floristes i denunciaven que la reforma reduïa el nombre de taules de terrasses de 400 a 300 i el de quioscs, d'11 a set. L'equip de BComú negava la major i assegurava que encara no s'havia discutit el nombre de taules ni quioscs.

Gala Pin retira la reforma

Tant l'equip de govern com l'associació Amics de la Rambla tenien pressa per iniciar la remodelació i posar així rumb al nou passeig. Pin pretenia aprovar en la comissió de govern del dijous la primera reforma, la menys polèmica, que només afecta dues terrasses a la plaça del Portal de la Pau. Però la regidora sabia que no “comptava amb el consens que mereix La Rambla”. La regidora de Ciutat Vella va retirar la proposta amb crítiques i denúncies partidistes: “D'una banda exigim a l'equip redactor unes millores tècniques i per això s'ha retardat el pla. Haguéssim aprovat el primer tram amb els vots del PDeCAT i ERC, però el PSC ja ens va dir que Collboni no estava disposat a aprovar un projecte de Colau abans de les eleccions. A més, el Gremi de Restauradors ha dinamitat qualsevol possibilitat de consens ampli en aconseguir que PSC i Ciutadans no donessin suport a la reforma sense que el primer tram afectés els interessos del lobby”.

El president d'Amics de la Rambla, Fermí Villar, va acusar aquest dilluns al PSC de ser molt poc lleial al concurs “que ells mateixos van convocar”. Per Amics de la Rambla era necessari iniciar el més aviat possible la reforma i després ja es discutirien la resta d'aspectes. “Tant PSC com Ciutadans han usat la Rambla en benefici propi i el Gremi de Restauració ha segrestat la reforma”, denunciava  Villar.

Des del Gremi de Restauració no neguen la pressió que han realitzat i afirmen que si s'hagués aprovat el projecte d'urbanització del primer tram “s'hagués condicionat el replantejament dels trams restants”. Un portaveu del gremi assegurava que l'equip de govern pretenia fer de la Rambla “una cosa diferent del que ha estat històricament i, per tant, diferent del passeig que tants barcelonins sentim com a propis”. El Gremi de Restauració manté que té el suport dels “veritables Ramblistes”. Pin assegurava aquest dilluns que després de les eleccions serà possible un consens i que la reforma tiri endavant.

Fuente (Fotos y Texto) El País - España